Zamrzovanje hrane je način ohranjanja živil dlje časa. Včasih so hrano zamrzovali le pozimi zunaj, danes pa imamo za to skrinje in druge zamrzovalnike. Vse o zamrzovanju hrane si poglejte na tej povezavi https://www.nadlani.si/zamrzovanje-hrane/. Nekatere hrano ter živila lahko zamrznemo, druga pa spet ne, pa si poglejmo, kako je s tem.

zamrzovanje hrane

Zamrzovanje hrane je kar občutljiva zadeva, nekaterih živil namreč ne smete zamrzniti. To pa so na primer meso, ki s te ga enkrat že odmrznili. Nas splošno velja, da so zamrznjene maščobe in beljakovine lahko nevarne in močno škodujejo telesu, ker spremenijo kemijsko strukturo med zamrzovanjem. Mednje spadajo jajca, siri, majoneze pa tudi kečapi.

Zamrzovanje hrane je praktično, če imamo veliko hrane, ki je ne moremo takoj pojesti. Vendar na primer juh ne smete zamrzovati. Medtem ko testenine lahko, tudi zelenjavo in vsa semena razen kave. V zamrzovalnik lahko daste tudi kruh, potice in nekatera druga živila.

Klasično zamrzovanje hrane v trgovinah poteka tako, da zelo na hitro globoko zamrznejo živila kot so zelenjava in testenine ter nekatere pripravljene jedi, sveže sadje in podobno. Ko jih nesete domov, jih dajte v hladilno toro, če jih želite dati v skrinjo ali zamrzovalnik, naj se med potjo ne stajajo. Če se, jih ne smete spet zamrzniti, ker ne bodo  redu.

Zamrzovanje hrane kot vidite ni tako enostavno, pozanimajte se, kaj lahko zamrznete in kaj je škodljivo, če se zamrzne, pravilnima pa tudi  velja, da se odmrznjene hrane ne zamrzuje še enkrat. Najbolje je zamrzniti hrano na hitro, kar pa ne omogočajo navadne skrinje in hladilniki.

Ne smete tudi dati zamrzniti tople jedi, naj bodo ohlajene na sobno temperaturo. Tudi ne dajajte v skrinjo velikih količin hrane naenkrat, ampak zamrzujte postopoma. Ko boste hrano vzel iz zamrzovalnika, jo lahko postopoma odtajate ali daste v pečico, kjer se bo odtajala hitreje. Kruh dajte v pečico.