Kisik je za življenje na Zemlji ključen element. Ljudje brez njega ne moremo preživeti. Vendar, da ga lahko uporabimo ga moramo najprej vdihniti v telo. Če ga ne moremo, ker imamo poškodovana pljuča ali pa morda zamašen sapnik, kisika ne moremo vdihniti in lahko zaradi pomanjkanja kisika umremo.

Vendar znanstveniki so odkrili nov mikrodelec, ki je zapolnjen s kisikom ter se lahko z injekcijo neposredno vnese v krvni obtok. Tako tudi če nekdo iz nekega razloga ne more dihati lahko preživi, ker dobiva potreben kisik neposredno v kri. Majhen mikrodelec je dejansko sestavljen iz zelo majhnih kapsul, zgrajenih iz enotne plasti lipidov, ki obkrožajo majhen mehurček kisikovega plina. Kapsula je zaščitena z lipidi, zato da kisikov mehurček ne bi postal prevelik in s tem ogrožal življenje človeka.

znanstvenik

Ko z injekcijo vnesemo kapsule polnjene s kisikom v telo, se te začnejo zabijati v rdeče krvne celice in s tem se kisik prenese iz kapsule v rdeče krvne celice. Približno sedemdeset odstotkov kisika, ki se ga na ta način vnese v telo, se uspešno prenese iz kapsul v kri in potem v vse celice v telesu, ki potrebujejo kisik, da lahko opravljajo svoje naloge.

Metoda je bila preizkušena na zajcih. Zamašili so jim sapnik in jim 15 minut s pomočjo injekcije dovajali kisik. Preizkus je bil zelo uspešen, ker so vsi zajci preživeli. Seveda bodo potrebni še dodatni preizkusi, preden bo tehnologija primerna za uporabo na ljudeh in se bo morda redno pojavljali tudi bolnišniški inventuri, vendar so trenutni rezultati zelo obetavni.

Če se bo tehnologija uspešno naprej razvijala bo predstavljala velik napredek na tem področju in bo pomembno pripomogla v zmanjšanju smrtnosti v primerih zadušitve, ko ni bilo možno dovolj hitro sprostiti dihalne poti in rešiti življenje človeka, zato upajmo da bodo nadaljnji testi uspešni in bo ta izdelek kmalu splošno dostopen vsem.