Življenjsko zavarovanje vsekakor ni tema, o kateri je zabavno razpravljati s svojimi bližnjimi. Seveda tudi samo sklepanje ni dogodek, pri katerem mi uživamo. Ampak vsekakor je tako kot načrtovanje kakšnega življenjskega dogodka, tudi sklepanje življenjskega zavarovanja nekaj, kar je zelo ključno za načrtovanje naše prihodnosti. Zaradi preteklosti zavarovanj in nekaterih prodajalcev je splošno mnenje povprečnega Slovenca o zavarovanju dokaj negativno. Saj menijo da je to samo pograba njihovega denarja. Zato je predvsem pomembno, da se posameznik pred samemu sklepanju poslov za tak produkt, pozanima o tem trgu in njegovih podrobnostih in da je nasploh zelo pozoren. Danes je življenjsko zavarovanje nekaj, za kar se večina prebivalstva odloči šele po težkih dogodkih, kateri so jim zavedno spremenili življenje. Vsekakor pa je takrat v večini primerov, to že zelo prepozno in posledično je strošek lahko precej višji, kot bi bil z urejenim zavarovanjem.

Sklepanje življenjskega zavarovanja je nekaj, pri čemer mora biti posameznik še kako pozoren na določene stvari. To so kakršna koli dodatna zavarovanja in višino kritja, ki vam ga določeno zavarovanje ponuja. Po našem mnenju so dodatna zavarovanja v večini primerov nepotrebna in so ta le še dodaten strošek. Ta pa bo vsekakor višji od tega, kar boste od same zavarovalnice prejeli. Tudi varčevalna komponenta pri teh zavarovanjih, so nekaj kar ni nikoli potrebno, saj je ta znesek, ki naj bi bil namenjen varčevanju preobremenjen s previsokimi stroški, tako da vaš rezultat privarčevanega denarja, ne bo ravno najboljši. Mi vam svetujemo, da varčevanje raje sklenete neposredno pri kakšnem drugem ponudniku teh storitev, saj boste tako lahko izkoristili cenejši stroškovno politiko in ohranili likvidnost svojih sredstev. Vsekakor pri samih zavarovalnicah raje sklepajte produkte, katere res potrebujete ali pa so povezani z osnovno dejavnostjo vaše zavarovalnice.

Vsekakor pa se večkrat pojavi vprašanje, kakšno vrsto zavarovanja si naj posameznik izbere. Tu vam svetujemo da se odločite za tisto, pri kateri imate možnost da se odločite za plačevanje določene mesečne ali letne premije, ta bo na koncu za vas najbolj ugodna.

Seveda idealne zavarovalne vsote ni mogoče kar tako določiti, lahko pa si vseeno izračunate dober približek. To lahko izračunate tako da upoštevate svojo sedanjo finančno situacijo in da predvidite, koliko sredstev bo vaša družina potrebovala, da nadomesti pomanjkanje vašega prihodka. Vsekakor lahko obstaja tudi možnost da vi tega zavarovanja sploh ne potrebujete, tu odvisno od vaše družine in če je ta odvisna od vaših dohodkov in vaših dolgov. Torej pri izračunu zavarovalne vsote se rajši osredotočite na to, koliko časa bo vaša družina dejansko potrebovala da se postavi nazaj na noge.