Mnogo let je muzej v narodnem parku Grand Canyon neprimerno hranil tri vedra polna uranove rude.

Vedra so bila postavljena na prostem v bližini eksponatov. Mimo njih so redno hodile skupine obiskovalcev, tudi otroci.

Nedavno so ugotovili, da so obiskovalci in zaposleni morda ogroženi zaradi radioaktivnosti uranove rude.

Zaenkrat še ni jasno ali so obiskovalci dejansko bili izpostavljeni nevarnemu sevanju. Če smo samo blizu uranove rude, ta ne seva dovolj močno, da bi lahko doživeli trajne poškodbe.

Koliko nevarna je uranovo ruda za ljudi, je odvisno od količine in čistosti rude, kako se jo ljudje dotikajo in kako dolgo so ji bili izpostavljeni.

Ne moremo reči, da bo nekdo dobil raka zato, ker je bil enkrat blizu uranove rude. Največ zaskrbljenosti je povzročilo eno izmed treh veder, ki je bilo odprto in bi vsak lahko rudo vzel v roke, brez da bi se zavedal kaj je ravnokar prijel.

uran

Kako so sploh po tem dolgem času zaposleni v muzeju ugotovili, da imajo radioaktivno rudo v muzeju? Sin enega izmed zaposlenih se je igral z Geigerjevim števcem in odkril povišano stopnjo radiacije v sobi z vedri. Vedra so bila prej več desetletij v kleti, preden so jih leta 2000 prestavili v muzej.

Najdbo so takoj prijavili ustreznim organom  in nekaj dni zatem so prišli tehniki, ki so strokovno odstranili radioaktiven material. Vendar iz neznanega razloga so kasneje kontaminirano vedra prinesli nazaj v muzej.

Elston Stephenson, zaposleni, skrbi za varnost v narodne parku, je povedal, da ga še posebej skrbi, da so bili otroci izpostavljeni nevarnemu sevanju. Prav tako obstaja večja nevarnost poškodb pri zaposlenih, ki so bili v bližini radioaktivne rude vsakodnevno.

Predstavnik za javnost muzeja je povedal, da trenutno več ni nobene nevarnosti radiacije v muzeju in je ta popolnoma varen tako za obiskovalce, kot tudi za zaposlene. Zaenkrat še poteka preiskava koliko škodljiva je lahko bila neprimerno hranjena uranova ruda in ali so potrebne še dodatne zaščitne aktivnosti.