Ko nas pestijo kakšne težave nam ni prijetno. Bolečine ali kakšne težave nam lahko oteži življenje. Še huje pa je, če imamo kakršne koli težave z našim srcem. Včasih sploh ne opazimo težav s srcem, dokler ne obiščemo zdravnika oziroma nas naš zdravnik napoti do kardiologa. Kardiolog nam naredi ultrazvok srca, kjer se najbolj vidi kako je naše srce zdravo.

Upam, daste zdravi, da ne rabite kardiologa ali ultrazvok srca. Ultrazvok ni boleča preiskava, z njim ugotovijo kakršno koli napako našega srca ali srčna obolenja. Preiskave so ne boleče ter tudi varne za nas in naše srce. Ko opravijo ultrazvok srca lahko natančno pregledajo celotno naše srce ter nam postavijo diagnozo. Pacient pred samim ultrazvokom ne rabi bit na tešče ali kakršni koli drugih priprav na pregled. Ko pridete na ultrazvok se uležete na bok, od pasu gor se slečete. Nato vam malo vzdignejo vzglavje. Specialist vzame sondo od ultrazvoka, ter z njo pregleduje vso okolico srca, srčne mišice, zaklopke ter vse večje žile. Večkrat, ko se opravlja ultrazvok srca se tudi meri EKG, to pomeni delovanje vašega srca. Ultrazvok natančno pokaže vse spremembe na vašem srcu, na zaklopkah, mišicah ali žilah. Zato lahko natančno postavi kardiološko diagnozo. Vsako napako, ki ni pravilna se da z ultrazvokom srca ugotoviti. Tudi, če imate mogoče povečano srce, ali ne pravilne oblike, motnje sproščanje ali krčenja, vsako spremembo okoli srca. Zato ni nič slabega, če vas kdaj zdravnik napoti na ultrazvok, da se prepričate, da je vaše srce zdravo.

Ne rabite se ustrašit, ko slišite da morate it z vašim srcem na ultrazvok. Zdravnik se bo samo prepričal, da vidi da ste zdravi ali se morate kaj posebej zdravit. Vse težave, ki jih lahko najde kardiolog na ultrazvoku, so ozdravljive. Pri nekaterih so potrebne operacije, ki pa so danes že vse uspešne in ljudje nato živijo dalje normalno življenje. Ultrazvok vedno delajo strokovnjaki, ki so učeni za področje srca.