Nekoč je izpadel zob pomenil brezzobost. V današnjih časih pa obstajajo različne rešitve, kako lahko nadomestite izgubljen zob. Zobozdravstvo je najprej razvilo protetične nadomestke, ki se imenujejo »zobni mostički«. Pred nekaj desetletji pa je švedski kirurg Per-Ingvar Brånemark odkril, da se titan osteointegrira z zobno kostnino. Tako je nastal prvi implantat, iz katerega se je z leti razvila zobozdravstvena panoga – implantologija, ki je danes razširjena po vsem svetu.

Že od nekdaj je znano, da izpadel zob prinaša kar nekaj negativnih stvari. Manjkajoč zob je v prvi vrsti neestetski, škrbavost namreč ni bila nikoli všečna. Tudi žvečenje hrane je zaradi tega slabše, kar pomeni, da je želodec bolj obremenjen, oz. lahko rečemo, da gre za nepravilno prehranjevanje. Ker v dlesni ni ustne korenine, se sčasoma izgublja zobna kostnina, kar se opazi tudi v sami ustni votlini. Nenazadnje pa se sosednji zobje začnejo premikati, kar je ne samo neestetsko, ampak povzroča tudi druge težave.

Zobni mostiček je vsaj slednjo nepravilnost odpravil, saj je pričvrščen na dva sosednja zoba in tako zapolni zobno vrsto. Žal pa mostiček zahteva brušenje sosednih zob, kar pa praktično pomeni uničenje še dveh zob zaradi izpadlega zoba. Če sta sosednja zoba zdrava, potem to zagotovo ni najboljša rešitev.

Z implantatom se reši veliko težav, zato ga je priporočljivo vgraditi takoj po tem, ko se zaceli rana po puljenju zoba. To se zgodi v nekaj tednih, o tem vas bo poučil oralni kirurg, ki bo izpulil zob. Kot smo že omenili, se po puljenju zoba začne izgubljati zobna kostnina, in če se implantat vstavi hitro, ni potrebe po veliki nadomestitvi zobne kostnine. Če pa zobne kosti ni več, se jo da umetno nadgraditi, kar pa podraži celoten postopek.

Zobni vsadek pa ni rešitev samo za en manjkajoči zob, ampak je idealna rešitev tudi za popolnoma brezzobe. S sistemi ALL ON 4, ALL ON 6 ali ALL ON 8 se lahko pritrdi zobno protezo, kar je veliko olajšanje za starejše, ki imajo težave s premikajočo se protezo in upadom samozavesti. Tudi za številne mlade, ki ostanejo brez zob zaradi poškodb, je implantologija odlična rešitev in jim omogoča normalno življenje kot pred nesrečo.