Hernija diska pomeni premik diska izven linije hrbteničnih diskov, čemur strokovno rečejo diskus hernija in je izjemno nevarna ter neprijetna bolezen, ki je boleča. Največkrat se pri tem zgodi, da se preščipne živec ali uniči korenina živca, kar pripelje do tega, da je človek zelo slabo pokreten ali celo ne več. Zato se mora hernija diska zdraviti takoj in ponavadi je potrebna operacija, pri katerih zdravnik poškodovane diske odstrani ter privije hrbtenične kosti skupaj, da človek lahko spet hodi in dela.

Hernija diska

Herinja diska nastane, ker se je preobremenila hrbtenica in je popustila pod pritiskom zaradi padca, udarca ali bolezni. Lahko se pojavi na katerem koli delu hrbtenice. Največkrat pa je v ledvenem delu, saj je hrbtenica tam najbolj obremenjena. Ta bolezen ne izbira starosti in se pojavi lahko komurkoli, če posebej, če gre za nesreče in poškodbe zaradi dela. Takrat je hernija diska precej pogost pojav.

Vretenca, ki jih je 24 v vsej hrbtenici, so gibljiva zaradi medvretenčnih diskov, ki so mehka in blažijo pritiske na kosti, da se ne zdrobijo. Kosti, torej vretenca, pa so oblikovana tako, da v njih poteka hrbtenjača z živci, ki skrbi za motoriko.

Hernija diska nastane, ko se disk izboči zaradi pritiska in poškodb ter razpadanja, kar se lahko dogaja že takoj po najstništvu in pritiska na korenino živca. To povzroča precejšnje bolečine. V nekaterih primerih zdravniki to poškodbo raje opazujejo, kot da bi operirali, saj je lahko operacija kar tvegana. Sčasoma z mirovanjem se lahko stanje popravi ali tudi poslabša.

Zelo pomagajo vaje za trup in hrbtenico, predvsem za hrbet, da mišice držijo hrbtenico in ne pride do teh poškodb. Treba se je paziti pri dvigovanju težkih bremen. Izogibati se je treba sedečemu življenjskemu slogu in delu, ker lahko to tudi povzroči težave. Pomaga tudi fizioterapija. Če imate močne bolečine v hrbtenici je dobro, da obiščete zdravnika, ki vas bo poslal na slikanje in ugotovil bo, kaj točno je z vami. Nato odredi zdravljenje.