Mnogo žensk se spopada z različnimi težavami, ki imajo velik vpliv na našo samozavest, zato se večina odloči za operativni poseg, ki bi odpravil problem in povrnil našo samozavest. Eden od takih posegov je tudi redukcija mamaplastika oziroma zmanjšanje dojk. To je poseg, kjer se odstrani odvečno kožo in maščobna tkiva, kar privede do bolšega izgleda, posledično boljše samozavesti, ter do boljšega počutja, saj se zmanjša sama velikost in teža dojk.

Za tovrstne posege se odločajo predvsem ženske, ki imajo zaradi obsega dojk različne težave, kot so bolečine v hrbtenici, slaba drža, preobremenjena športna aktivnost in podobno. Zmanjšanje dojk je lahko rešitev za marsikatero ženske, saj ji bo omilila vsakodnevne dejavnosti, poleg tega pa bo s svojim telesom veliko bolj zadovoljna.

Strokovnjaki izvajajo različne tehnike tovrstnih posegov, odvisni so predvsem od vzroka nastanka težav. Pri vsakem posegu pa poleg odpravljanja težav poskrbijo še za to, da so dojke videti mlajše in imajo lepšo obliko. To dosežejo s premikom bradavic v višji položaj, ter z odstranitvijo odvečne kože in maščobe. Zmanjšanje dojk torej odpravi nastali problem, poskrbi pa še za to, da so dojke videti lepše in mlajše. 

zmanjšanje dojk

Poseg pri večini žensk ne zmanjša možnosti kasnejšega užitka ali dojenja, saj se strokovnjaki trudijo da bi to dvoje kar se da ohranili, vendar pa kljub temu obstajajo možnosti, da dojenje po posegu ne bi bilo več možno, saj bi bilo uničenih preveč mlečnih žlez. Občutki v dojkak se ponavadi povrnejo po nekaj mesecih.

Zmanjšanje dojk je primerno tako za najstnice, kot tudi starejše ženske, saj v obeh primerih poseg poskrbi za boljšo samozavest in lažje tako športne, kot tudi vsakodnevne aktivnosti. Pri mlajših ženskah je potrebno biti pozoren le na to, da je rast dojk že zaklučena, saj bodo dojke v nasprotnem primeru še rastle in se tako večale.

Sama odločitev za poseg zahteva ogromno poguma in volje, zato je še toliko bolj pomembno, da smo pred samim posegom kar se da sproščeni in pripravljeni. Samo tako bodo lahko učinki posega maksimalno učinkoviti. Pred posegom je pomembno tudi to, da se s strokovnjaki pogovorimo o vseh možnih zapletih, ter o tem kako ravnamo po sami operaciji.

Samopodoba ima na naše počutje ogromen vpliv, zato poskušamo narediti vse, da bi odpravili probleme, ki nam vzemajo samozavest. Pomembno je tudi, da se redno gibamo in zdravo prehranjujemo, saj se bomo zaradi pravilnega načina življenja počutili še toliko bolje.