Artrozi rečemo tudi osteoartroza ali obraba sklep v in je zelo pogosta degenerativna bolezen katerega koli sklepa. Najpogosteje pa artroza prizadene sklepe, ki nosijo težo našega telesa to so hrbtenica, kolki in kolena ali pa tiste sklepe, ki jih v vsakdanjem življenju najbolj obremenjujemo, kot so sklepi dlani in prstov. Sama artroza lahko povzroča tudi bolečino in vnetje v prizadetem sklepu, kar pa se imenuje osteoartritis. Večina ljudi, ki ima artrozo čuti bolečine v kolenih.

Artroza – znaki
Artroza je pogosto brez simptomov ali pa se ti razvijajo postopoma in seveda s časoma se slabšajo. Značilni znaki za artrozo so predvsem bolečine in okorelost v prizadetem sklepu, sklep je boleč na dotik, oteklina, trde bulice oz. vozliči ob prizadetem sklepu, zmanjšana gibljivost, lahko tudi občutek zatikanja v sklepu.

artroza
Artroza najpogosteje prizadene kolenski sklep.

Pojavnost artroze in bolečin
Artroza nastane zaradi stalne obremenitve določenega sklepa, saj se sklepni hrustanec ali del njega stanjša in površina postane groba. Artroza je s starostjo normalen pojav, a k temu lahko pripomore prekomerna teža in genske predispozicije. Artroza potrebuje več let, da se razvije. Na začetku na predelu sklepa nastanejo manjši kostni izrastki, kar nakazuje na obrabo hrustanca, a bolečina še ni prisotna. Naslednji stadij je blaga artroza, pri kateri se že opazijo blagi znaki: okorelost in bolečine v kolenu. Sledi zmerna artroza, ko poškodba hrustanca napreduje in se še stanjša, bolečine so lahko prisotne med gibanjem v prizadetem sklepu. Sklep oteče in pride do osteoartritisa. Huda artroza nastopi takrat, ko je že 60 % hrustanca obrabljenega, to se kaže kot konstantno vnetje, bolečine in okorelost v prizadetem sklepu.

Artroza – kako si pomagati?
Mnogi zadovoljni uporabniki priporočajo Smrekovit 365 v kombinaciji s Smrekovit oblogo. Kremo preprosto namažete na oblogo in namazano stran pritrdite na prizadet sklep. Običajno do konkretnega rezultata pride že v tednu do dveh. Uporaba Smrekovit obloge bo močno povečala delovanje izdelkov, saj se učinkovine iz smrekove smole lahko neprekinjeno absorbirajo v tkivo, kolikor ga to le lahko sprejme. Oblogo se na želeno mesto oz. sklep pritrdi vsaj za čez noč, še bolje pa kar čez cel dan in se jo enkrat dnevno samo domaže.