Cena zemeljskega plina je za marsikoga neupravičeno visok strošek, s katerim se ne želijo ubadati. A to ne bi moglo biti dlje od resnice. Cena zemeljskega plina je namreč lahko veliko nižja od drugih primerljivih goriv, seveda pa samo višino določa več različnih faktorjev.

Cena se namreč računa na podlagi količine porabe, odjemnega profila posameznega gospodinjstva oz. odjemalca ter tipa sklenjene pogodbe. Odjemalci, ki so redni in stalni uporabniki zemeljskega plini skozi vse leto, so praviloma deležni boljših cen od sezonskih uporabnikov, ki zemeljski plin uporabljajo samo za ogrevanje v zimskem času. Stalni uporabniki namreč niso žrtve sezonskega nihanja cen, prav tako niso odvisni od prenosnih zmogljivosti.

cena zemeljskega plina

Cena zemeljskega plina se lahko računa tudi glede na naftno formulo, in sicer se v tem primeru cena spreminja glede na ceno nafte ter naftnih derivatov na globalnem trgu, pri tem pa se upošteva tudi vrednost dolarja. Pri takih pgoodbah je dobava bolj prilagodljiva, končne indeksirane cene pa so načeloma bolj predvidljive.

Kot pri vsaki stvari, pa se cena zemeljskega plina uravnava tudi glede na povpraševanje oz ponudbo. V teh primerih se cena dnevno spreminja v skladu s povečanim ali zmanjšanim povpraševanjem, značilna pa je tudi manjša prilagodljivost količine dobave, za slovenski trg in našo ceno je najpomembnejši indeks avstrijske borze CEGH.

Seveda pa cena zemeljskega plina ne sme biti edini faktor, ki vpliva na vašo odločitev, ali se odločiti za zemeljski plin ali ne. Pri tem morate upoštevati tudi stabilnost dobave, varovanje okolja, pa tudi preprosta uporaba, ki spremlja ogrevanje na zemeljski plin. Pri ogrevanju na ta način vam namreč nikoli ni treba skrbeti, ali boste imeli v stanovanju toplo, saj je dobava zagotovljena, vi morate samo nastaviti termostat. Tudi za vzdrževanje omrežja skrbi dobavitelj oz. skrbnik omrežja, tako da tudi s tem zagotovo ne boste imeli skrbi.

Posvetujete se s svojim energetskim svetovalcem in se prepričajte, da je zemeljski plin za vas prava odločitev.