Paradontoza je bolezen dlesni, ki se pojavi, ko se bakterije v ustih začnejo kopičiti in tvorijo zobni kamen, več informacij nudi Luxdental na tej povezavi. Kamen se nabira okoli zob in dlesni ter postopoma uničuje tkivo, ki podpira zobe. Če se paradontoza ne zdravi pravočasno, lahko povzroči izpadanje zob. Simptomi paradontoze vključujejo rdečico, otekanje in krvavitev dlesni, slab zadah in občutljivost zob. Če imate te simptome, se morate nemudoma obrniti na zobozdravnika. Nekateri dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za razvoj paradontoze, vključujejo kajenje, sladkorno bolezen, hormonske spremembe, starost in slabo ustno higieno.

paradontoza

Na srečo se paradontoza da preprečiti z rednim čiščenjem zob in dlesni. Priporočljivo je, da zobe čistite vsaj dvakrat na dan s krtačko za zobe, ki ima mehke ščetine in zobno pasto z fluoridom. Poleg tega lahko uporabite tudi zobno nitko ali medzobne ščetke, da očistite težko dostopna mesta. Obisk zobozdravnika vsaj enkrat na šest mesecev je prav tako ključnega pomena za preprečevanje paradontoze. Zobozdravnik vam bo očistil zobni kamen in vam dal nasvete o ustni higieni ter preveril, ali se razvija kakšna bolezen dlesni.

Če imate že diagnozo paradontoze, obstajajo različni načini zdravljenja, vključno z globokim čiščenjem zob, kirurškim posegom in uporabo antibiotikov. Zdravljenje je odvisno od resnosti bolezni in posameznikovega zdravstvenega stanja. Vendar pa je pomembno opozoriti, da lahko paradontoza vpliva tudi na splošno zdravje. Raziskave so pokazale povezavo med paradontozo in srčnimi boleznimi, možganskimi kapi ter drugimi boleznimi, kot so diabetes in artritis. Znanstveniki menijo, da so vzroki povezani s tem, da vnetja, ki jih povzroča paradontoza, lahko povzročijo težave v drugih delih telesa.

Paradontozo lahko preprečimo s spremembo naših življenjskih navad, kot je na primer opustitev kajenja ali zmanjšanje uživanja sladkih in kislih pijač ter hrane, ki lahko dražijo dlesni. Prav tako lahko redno izvajamo telesno aktivnost, ki pomaga pri krepitvi imunskega sistema in zmanjšanju vnetij.