Moški, ki ga je aretirala policija v ameriški zvezni državi Ilinois, ker naj bi skušal ukrasti avto, za katerega se je kasneje izkazalo, da je njegov, je zmagal na izven sodni poravnavi in dobil visoko odškodnino.

Lawrence Crosby, doktorski študent na Northwestern univerzi, je bil leta 2015, ko se je zgodil incident, star 25 let. Medtem ko je zunaj popravljal svoj avto, je neka ženska poklicala policijo, ker je mislila, da skuša avtomobil ukrasti.

Mestni svet mesta Evanston, kjer se je dogodek pripetil, bo naslednji teden glasoval o končnem znesku. Crosbyjev odvetnik je v intervjuje za časopis Chicago Tribune rekel, da bo ta znesek znašal 1.25 milijona dolarjev.

Dr. Crosby, ki je Afroameričan, je povedal, da upa, da bo dogodek povečal ozaveščenost o nezavednem rasnem stereotipiziranju.

Odvetnik, ki zastopa mesto, je povedal, da je poravnava kompromis glede spornih zahtevkov in stranke niso priznale nobene odgovornosti glede preteklih dogodkov v okviru izven sodne poravnave.

avtomobil

Dr. Crosby je poskušal popraviti del na svojem avtu, ko ga je bližnja soseda pri tem opravilu opazila in predvidevala, da poskuša avtomobil ukrasti. Ko se je usedel v avtomobil in odpeljal proti univerzi, mu je sledila in kasneje poklicala policijo.

Študent je iz avtomobila izstopil z dvignjenimi rokami, vendar naj bi ga policisti podrli na tla, ko se ni takoj odzval in ulegel na tla, kot so mu to ukazali. Medtem ko je bil na tleh so ga udarili vsaj desetkrat. Kamera, ki je bila nameščena v avtomobilu je posnela celotno aretacijo.

Policisti so na kraju dogodka ugotovili, da je on lastnik avtomobila, vendar so ga kljub temu pridržali, ker naj ne bi poslušal policije in se upiral aretaciji. Predstavnik policije je rekel, da je bila uporaba prisilnih sredstev upravičena, ker so milili, da gre za primer kraje avtomobila.

Dr. Crosby je bil kasneje vseh obtožb oproščen in je vložil tožba za odškodnino proti mestnemu svetu in policistom.